We will create a civilization of the Mind in Cyberspace. May it be more humane and fair than the world your governments have made before. (John Perry Barlow)

A világ csak ül a televízió- és számítógép-képernyők előtt, és nézi, amint az Anonymous képződmény sorra nekimegy világcégeknek, állami intézményeknek, és rendre megbénít ügyészséget, kormányt, hitelkártya-céget, bankot. Ugyanúgy nézi, mint ahogy a zene- és filmipari mamut(inkább hiéna-)társaságok évekig nézték a fotelből, amint gyakorlatilag az orruk elől lopják el az árut. Pedig ez nem valóságshow, nem detektívsorozat és nem is dokumentumfilm a Discovery-n. Új világ jön, de felkészülni – amint az ilyenkor lenni szokott – senki nem siet. Talán nem is lehet.

Ha ránézünk a bankkártyánkra, vagy a Mastercard vagy a Visa feliratot látjuk rajta. Többségünk ezzel fizeti a számláit, vagy vásárol mosószert, kenyeret, húst, pelenkát a bevásárlóközpontból, vagy ezt dugdossa a falba készpénzért. A Mastercardtól és a Visától függ, hogy mindezt megtehetjük-e vagy sem. Ha a Mastercard és a Visa jól vannak, mi is jól vagyunk. Sarkos megfogalmazásnak tűnhet, de nem az. Akkor győződhetünk meg róla, ha éjjel tizenkettőkor teletankoljuk a kocsit, majd készpénz híján a kártyánkat nyújtjuk a benzinkutasnak, nem tudván, hogy hiába.

***

We did not invite you. You do not know us, nor do you know our world. Cyberspace does not lie within your borders.

A Mastercard és a Visa – ha csak ideiglenesen, ha csak részlegesen is – a napokban bedöglött. A Mastercard honlapjának megbénításához 400 (négyszáz) ember összehangolt működésére volt szükség. Csíkszeredában ennél többen vannak egy közepesebb hokimeccsen. A Visát kétezren törték meg. Az erőfeszítés ára: két kattintás egy kis programon, amely DDoS-támadást indít a célba vett honlapok ellen. Kell hozzá egy banális számítógép és egy banális internetkapcsolat. A twitteren kiadott parancsra a 4chan fórumon toborzott Anonymous csoport tagjai egyszerre támadni kezdik a célpontot, a célpont pedig megbénul és elérhetetlenné válik.

***

We are forming our own Social Contract . This governance will arise according to the conditions of our world, not yours. Our world is different.

A 4chan fórum nem egy viktoriánus hely. Az állatos pornótól a rasszista gyűlöletkeltésig és a durva tréfákig minden megtalálható rajta. De létezik, valóság. Többek között itt szervezik meg az Anonymous soron következő akcióit. A film- és zeneipari társaságok bezáratják a kalóz torrentoldalt? Megtámadják őket. Beszól a kalózellenség rocksztár (Gene Simmons) a kalózoknak? Megtámadják. Cenzúrázni kívánja az ausztrál kormány az internetet? Megtámadják. Letartóztatják Julian Assange-ot? Megtámadják a svéd főügyészség és a stockholmi kormány honlapját. Ellehetetlenítik a WikiLeaks-et? Megtámadják a tárhely-szolgáltatót, a PayPalt, a bankot, a Mastercardot, a Visát.

***

We are creating a world where anyone, anywhere may express his or her beliefs, no matter how singular, without fear of being coerced into silence or conformity.

Katt a nagyobb képért

Az Anonymous deklaráltan a szólásszabadságot védi. Az internet szabadságát, az információáramlás szabadságát. Működésének célja az, hogy letörje azokat a „túlkapásokat”, amelyek korlátozni kívánják ezt a szabadságot. A WikiLeaks-ügy kiváló ürügyet szolgáltatott arra, hogy beinduljon a cyberháború, az Anonymous pedig  rákapott a vér ízére. Elkezdődött az Operation Avenge Assange.

***

Our identities have no bodies, so, unlike you, we cannot obtain order by physical coercion.

Elit hacker dolgozik, nem dicsekszik. Úgy hatol be tiltott helyekre, hogy nem marad nyoma. Nem tudni, mit néz meg, mit visz el, és az hová kerül, ha csak ő nem dönt úgy, hogy erről beszámol. Évekig dolgozhat úgy, hogy csak a kutyája tud tevékenységéről. Nem látható. Az Anomymous nem hackercsapat. Téved a média ás tévednek a hivatalos illetékesek, akik hackereknek nevezik őket. Az Anonymous nem bejegyzett szervezet, nem is egy zárt klán, tagja lehet a 12 éves tejfelesszájú kölyöktől a harmincas fehérgalléroson át a 70 éves nagymamáig bárki. Három perc guglizással megtalálható a hozzájuk vezető út, a bázisnak számító gyülekezőhelyek, és a technikai felkészültséget nem igénylő, egy kattintással bevethető támadóeszközök is. Nincs belépési nyilatkozat, nincs próbaidő, nincs hierarchia, nincs felmondási idő vagy kirúgás. Nem tudni, hogy adott időben kik a tagjai, de ez nem is fontos, ereje a belelkesített tagok összehangolt működésében rejlik. Úgy tűnik, azt a John Perry Barlow-ot tekintik ideológusuknak, aki az Electronic Frontier Foundation egyik alapítója, vallástörténész, cyberaktivista, a hajdani Grateful Dead szövegírója. „Az első komoly infoháború elkezdődött. A csatatér a WikiLeaks. Ti vagytok a hadtest” – idézik Barlow-ot Az Operation Avenge Assange szórólapján. Barlow A cybertér függetlenségi nyilatkozatának (1996!) szerzője.

***

Barbra Streisand színész- és énekesnő 2003-ban megpróbálta jogi úton megakadályozni, hogy a házáról készült fotók nyilvánosságra kerüljenek. Nem sikerült neki. Az ügy váratlanul akkora port kavart, hogy Streisand és jogi képviselőinek minden erőfeszítése ellenére netezők százezrei nézték meg a fotót. Ezt a „csakazértis” jelenséget Streisand-effektusnak nevezik, és azóta más esetekben, más szereplőkkel és más tartalommal, többször is megismétlődött. Legfrissebb példája a WikiLeaks-ügy. A kiszivárogtatott amerikai diplomáciai iratok néhány nap alatt annyira elterjedtek, annyi más tárhelyen bukkantak fel, és terjedésük annyira ellenőrizhetetlenné vált, hogy – amint az Operation Avenge Assange felhívásában olvasható – csak az internet „lekapcsolása” jelenthetne megoldást. Illetve már az sem.

***

Your legal concepts of property, expression, identity, movement, and context do not apply to us. They are all based on matter, and there is no matter here.

A film- és zeneipari társaságok perekkel kívánják megállítani a kalózokat. Nem sikerül nekik. Egy-két kisebb hálózatot lekapcsolnak, de rögtön újak jönnek a helyükre. A The Pirate Bay él és virul, noha alapítói már a börtönbüntetésre készülődnek (néhány hónapot eltöltenek egy kényelmes svéd börtönben, majd ünnepelt hősként távoznak).

A mamutcégek nagyon nehezen értik meg, hogy a korábbi üzleti modelljeik egyszerűen nem működnek már, erőltetik az eddigi elképzeléseiket. Közben meg a torrentezők zavartalanul, tonnaszámra töltik le a jogvédett anyagokat.

You are terrified of your own children, since they are natives in a world where you will always be immigrants.

Valahogy el kellene kerülni a zene- és filmipar makacs tévedéseit. Lehetséges? Azok feladata lenne-e, akik bankjainkat, hitelkártyáinkat, áram-, gáz- víz- és telefonhálózatainkat, iskoláinkat, hivatalainkat működtetik, akik személyes adatainkat tárolják, akiktől gyakorlatilag az életünk függ? Vagy a hatóságoké? A kormányoké? Az ENSZ-é? Az Anonymous-é?

(Az idézetek John Perry Barlow A Declaration of the Independence of Cyberspace című kiáltványából származnak)