Enrico Fermi olasz földlakó volt, többek közt az első nukleáris reaktor megalkotója. Fizikai Nobel díjat kapott, de nem ezért. Szilárd Leó magyar földlakó volt, az első, aki felismerte, hogy az atombomba megcsinálható. Nem kapott fizikai Nobel díjat. Viszont elneveztek róla egy kisbolygót. A két kiváló földlakó egy alkalommal a marslakókról beszélgetett. Fermi méltatlankodva mesélte kollégájának: nem érti, hol késlekednek a marslakók, az ő számításai szerint ugyanis már rég itt kellene lenniük a Földön. Szilárd Leó ezt válaszolta: de kedves Enrico, hiszen itt vannak köztünk, csak magyaroknak mondják magukat.

És akkor nézzük, mit tudunk a marslakókról. Csak a két legismertebb tételt sorolom fel. Az első: a marslakók idejönnek, és roppantul fejlett intelligenciájukkal, no meg gyilkológépeikkel elpusztítják a földlakókat, többnyire a Földdel együtt. 1938 október 30-án egy Orson Welles nevű földlakó kis csapatával előadta egy másik földlakó, Herbert George Wells Világok harca című regényének rádiójáték-változatát. A rádióhallgató földlakók pánikba estek: itt a világ vége, mehetünk egy újabb világot keresni.

A marslakókra vonatkozó másik alapvető tétel: hogy nem léteznek. Brilliánsnál brilliánsabb elméjű földlakók bizonygatják ezt a többinek, képekkel, számokkal, mindenféle egyéb adattal. Olyan, hogy marslakó, nincs. Hiába végtelen a világmindenség, hiába képzelhető el benne értelmes élet a Földön kívül is. Csak az őshonosok léteznek. Punktum.

Harmadik éve tanulmányozom a Kolozsvári Magyar Napokat. Szabad szemmel, csillagászati távcsővel, mikroszkóppal, röntgengéppel, ami kerül. A megfigyelések alapján határozottan állítom: a (kolozsvári, tágabb értelemben erdélyi) magyarok évente egyszer nagy tömegekben megjelennek a Város nyilvános terein, tereiben. A Kolozsvári Magyar Napokat (Napokon) ünnepelni. Vagy jelen lenni. És íme, a fenti két marslakó-tétel cáfolata. Egy: nem akarják (akarjuk) elpusztítani a földet. Kettő: léteznek. Létezünk. A végkövetkeztetés tehát egyértelmű: nem vagyunk marslakók!

Egy dologra azért felhívnám a figyelmeteket, honfitársaim, (kolozsvári, erdélyi) magyar földlakók: két Kolozsvári Magyar Napok között hozzávetőleg 357 (Kolozsvári, Erdélyi) Magyar Hétköznap van. Legyünk rajta, hogy akkor se higgyen senki marslakónak. Rettentő idegennek. Vagy nem létezőnek.

Szántai János, kolozsvári földlakó
(A szöveg megjelent a III. Kolozsvári Magyar Napok műsorfüzetében)

Hírdetés