A szó legszorosabb értelmében fantasztikus szenzációról számolt be a minap a Gândul című nemzetes lap. Hogyaszongya, a népet megszámlálva, eccer csak kiderült: a Teleorman megyei Crângu faluban 74 darab magyar lélek létezik. Jesszusmária!

A legutóbbi megszámolás adatai szerint a falunak összevissza 1.199 lakosa van. Békés románok és romák. Ha úgy vesszük, hogy semmit se változott a lakosság száma tíz év alatt (ez persze meredek absztrakció, de az egyszerűség kedvéért vegyük így), akkor most már csak 1.125 lakossal rendelkezik, aki békés román és roma. A többi békés magyar. Vagy békétlen bozgor, nézőpont kérdése ezekben a zivataros időkben. Na szóval, a falu népe öléggé elcsodálkozott a dolgon. Mondjuk, én is csodálkoznék picit, ha crângui román bácsika lennék. Mert magyar arrafelé évszázadok óta nem járt, nemhogy lakott volna. Még ha törököt fogott volna a népszámláló biztos. De nem.

Na. De végül kiderült a turpisság. A bíró a népszámláló biztosra kente, a megyei statisztikai hivatal igazgatója a bíróra, a központi statisztikai hivatal pedig a hajára. A tény állítólag az, hogy 74 roma lakost tévedésből magyarnak írt be az ismeretlen tetteskéz. De már nincs semmi baj, mondogatják az illetékesek, villámgyorsan korrigálták a dolgot, minden roma visszakerült a megfelelő rubrikába, magyar egy sincs, éljen a rend.

S akkor a kérdés: vajon hány magyar került tévedésből a román vagy roma vagy alien rubrikába, teszem azt, Nyárádtőn? Vagy máshol? És vajon ugyanilyen villámgyorsan korrigálják-e a sajnálatos tévedést? Másik fantasztikus mese.

És ha már itt tartunk, hadd tegyem hozzá a saját fentözimet. Némi találékonysággal, kenőpénzzel, egyéb „infrastrukturális fejlesztéssel” lehetne új honfoglalást csálni. Mert a következő alkalommal talán nem korrigálják a hibát, ha minden jól megy, és hipp-hopp, máris lesz 74 magyar a drága jó Crânguban. Tudjuk, a történelem kerekei lassan őrölnek. De biztosan. Egyszer még valaki megérheti, hogy Teleorman megye lakossága szín- és főleg fajtiszta magyar lesz. Másfélfasza!

Hírdetés