Emlékszel, Jedermann barátom, arra a kérdezős-felelős gyermekjátékra, amikor valaki feltette a kérdést: mit visz a kis hajó A-val? És akkor rá kellett vágni, hogy almát. Vagy autót. Vagy bármi A-val induló szót. Na, ha kérdőszót cserélünk, illetve a kis hajót helyettesítjük a DNA-val (Országos Korrupcióellenes Ügyosztály), akkor ez a játék így fog kinézni: Kit visz a DNA A-val? Apostut, naná!

Nem akarom ragozni Aprostu mester (mert a polgárt félreteszem a sufniba, amíg kiderül, vajas-e a feje vagy sem) lopkovics odüsszeiáját, van róla adat annyi, mint a csúszott pénz. Sőt, sokan szerteszétbeszélték, konspirálták már az agyacskáikat, hogy vajon miféle furmányos célt szolgál a kolozsvári seriff sittrevágása, meg hogy ki az a Robin Hood, aki nyilával kiszúrta a kincses város Guy of Gisborne-ját, meg minden. Inkább játszom tovább a játékot. (Szabályként, mondjuk, a 2005 és 2011 között előzetes letartóztatásba helyezett vagy bíróság elé penderített seriffeket, egyéb politpernahajdereket veszem figyelembe, a teljesség igénye nélkül.)

Kit visz a DNA B-vel? Radu Bicát (Kolozs megyei tanácselnök-helyettes, PDL, 2011)

Még kit visz a DNA B-vel? Gabriel Borigát (tîrgoviştei seriff, PDL, 2011)

Kit visz a DNA F-fel? Gheorghe Falcăt (aradi seriff, PDL, 2007)

Kit visz a DNA G-vel? Constantin Gheorghét (Turnu Severin-i seriff, PDL, 2011)

Kit visz a DNA M-mel? Mircea Mant (Máramaros megyei tanács tanácselnök, PDL, 2011)

Még kit visz a DNA M-mel? Radu Mazăret (konstancai seriff, PSD, 2008)

Még kit visz a DNA M-mel? Nati Meirt (parlamenti képviselő, független, 2009)

Kit visz a DNA N-nel? Constantin Nicolescut (Argeş megyei tanácselnök, PSD, 2011)

Kit visz a DNA O-val? Marian Oprişant (Vrancea megyei tanácselnök, PSD, 2005)

Kit visz a DNA P-vel? Cristian Poteraşt (Bukarest, 6. kerületi seriff, PDL, 2011)

Kit visz a DNA R-rel? Monica Iacob Ridzit (ifjúságügyi miniszter, PDL, 2011)

Még kit visz a DNA R-rel? Rácz Károly (kézdivásárhelyi seriff, MPP, 2011)

Kit visz a DNA román SZ-szel? Antonie Solomont (krajovai seriff, PDL, 2010)

Kit visz a DNA román S-sel? Gheorghe Ştefant (Piatra Neamţ-i seriff, PDL, 2011)

Kit visz a DNA V-vel? Cătălin Voicut (szenátor, PSD, 2010)

És akkor hadd jegyezzem meg: nem arról van szó, hogy a hajórakományból hányat vágtak végleg sittre, hány jár szabadlábon, hány bizonyult ártatlannak. A helyzet ezen a téren roppant komplex. Hanem erről: Jedermann barátom! Nem tűnt fel valami furcsa? Ugye, hogy igen. Egyetlen darab RMDSZ-es seriffet, egyéb rangú atyát se visz a DNA.  Egy árva darab MPP-s seriff horogra akadt, tény. De akkor is. Van erre valami véleményed, spekulád, konspirációd, teóriád, egyebed? Tessék, itt van két véglet, egy kollegiális csevely során merültek fel. Az egyik, hogy ügyesebbek, mint a többi. Több sváda, több spiritusz, több kreativitás szorult beléjük, mint a lekapottakba. Jobban kavarják. Mint Piszkos Fred. Van egy ilyen mondás is: a le nem fülelt tolvaj tisztességes kereskedő. S a másik: ők tényleg becsületesek. Egy sereg nyilasmisi. Egy légiónyi nemecsek. És utóbbi esetben, ugye, tudod, mi a dolgod? Meggyőzni minden glaznosztyra szomjazó romániai szavazópolgárt, hogy ők, és csak ők vezethetik ezt az országot. Ki a sánc alól. Nem baj, ha kicsit anakronisztikusnak, groteszknek, abszurdnak, sőt, hagymázas álomnak tűnik e gondolat. Te csak tarts ki, Jedermann barátom, mert ha így teszel, eljő a nap, amikor – miként a Baracké odalent délen – szépen kipirul nálunk is Igazságos Mátyás arca a mioritikus hatalmi Főtéren.

Hírdetés