Nem filmről beszélek. És Kurt Russell neve sincs a stáblista élén. Arról van szó, hogy tegnap a New Yorkba beszökött a Zöld. Kicsi reményszínű emberkék bemásztak a New York Szállóba (az épület ma Hotel Continental néven rohad a lábán), és kihirdették a Forradalmat. A karhatalom meg csápolt, mit tehetett egyebet. Ugye, milyen zavaros? Mint egy zagytározó hordaléka. Na, hát ilyesmi történt a tegnap Kolozsváron.Nem tagadom, tetszik a dolog anarchizmusa. Néhány zöld aktivista beszökik az említett kísértetházba, felmegy az emeletekre, ipari hegymászást végez (vagy hogy is nevezik ezt), óriásplakátokat aggat ki, hangosbeszélőkön keresztül szól az alant nyüzsgő néphez, miszerint meg kell menteni Verespatakot, meg a forradalom Verespatakon kezdődik, meg hogy Verespatak nem tűnik el soha, meg ilyenek. Mit is tettek ezek az aktivisták, szimpatizánsok? Sokmindent lehet erre a kérdésre mondani. Viszont a lényeg, hogy tették a dolgukat. Egy vérbeli zöldnek ugyanis ez a dolga, mióta Greenpeace a Greenpeace. Jó. És akkor jöttek a karhatalmi erők, Kolozsvár helyi rendőrségének többé-kevésbé marcona tagjai. Szerencsétleneket nem készítették föl grínpíszből, így hát nemigen tudtak domborítani. Ha, teszem azt, nem hozzájuk hasonló felkészültségű aktivistákkal álltak volna szemben, hanem a világ ökoharcterein edzett grínpíszesekkel, nem is tudom, tán esőerdő nőtt volna tegnap Kolozsvár főterén. De nem ez volt a helyzet. Belefért a dologba a karhatalmi idétlenkedés. Hát így. Ennyi volt.

Két dolgot azért megjegyeznék. Az egyik: a hasonló jellegű megmozdulások jó részére jellemző forgatókönyvhöz képest nem történt semmi új, vagy más. Jön egy Valami (jelen esetben a verespataki ciántechnológiás aranykitermelési projekt a la RMGC), ami károsítja a környezetet. Erre jön a zöld (ökotudatos, természet- és környezetvédő, ahogy tetszik) reakció, spontán tüntetések, anarchotranszdansz, ami és ahogy kell. Erre meg jön a karhatalmi ellenreakció, egyenruhás „roham”, bekísérés, rendőrségi ügy, vád, ügyvéd, egyebek. Vagyis, mindenki eljárt, a Nagykönyv szerint, ezek performanszoltak egy kicsit (mert több nem volt ez, mint performansz), amazok bekísérgettek egy kicsit, tehát mindenki elégedett lehet. Az aktivisták nyugodtan alszanak. A karhatalmiak szintén. Ja, az RMGC szintén. Szép.

A másik dolog: hol van itt forradalom? Verespatakon? A New Yorkban? Kolozsváron? Brüsszelben? Na ne. Minden szimpátiám az ilyen szélmalomharcoké, de talán jobban is megválaszthatnák lózungjaikat a kis zöld don quijoték. Például idézzenek Cervantesből. Vagy nézzék meg a szótárban, mi a forradalom címszó jelentése. Mert ezzel a lózunggal olybá tűnnek, mint az a költő, aki nem rontja el a rímet a vers kedvéért.

Reklámok