Közpénzből élő politikusok magyarázzák „érvek” alapján: nem normális, hogy miután a közösség tisztségeikbe juttatta, és a közösség fizeti őket éppen az általuk lecsökkentett béréből és megemelt adóiból, ők átláthatóvá tegyék éppen azt, ami a leglényegesebb: hogy mit csinálnak a közpénzzel és a közösségtől kapott bizalommal.

Több évtizede közpénzből élő politikusok magyarázzák, hogy mekkora jogsértés éri őket, ha elszámolni kényszerülnek vagyoni gyarapodásukról. Több évtizede közpénzből élő politikusok magyarázzák: senkinek semmi köze ahhoz, hogy mi van a zsebükben.

Az egyik azt mondja: a közpénzből élő politikusok vagyoni helyzetét vizsgálni hivatott intézmény kizsigerelésével ő tulajdonképpen hatékonyabbá kívánja tenni annak működését. És különben is, neki emberi jogai vannak.

A másik sietve megvédi az előzőt az „aljas” támadásoktól, és azon csodálkozik, „miért gondolja a közvélemény, hogy aki politikus, az hazudik vagy lop, csak egyeseket még nem kaptak el”. Mondja ezt olyan időkben, amikor a korrupcióellenes ügyészség szinte naponta meszel el közpénz-tolvaj, csaló, gazember politikusokat és magas rangú köztisztségviselőket. Mondja ezt olyan időkben és ott, amikor és ahol az általános korrupció, az átverés és a hazugság éltető közeggé vált országszerte. Mondja ezt olyan időkben, amikor „a politikus akkor hazudik, ha kinyitja a száját” jóval elterjedtebb mondás, mint „a politikus igazat mond”.

Normális társadalomban nem normális, hogy közpénzből fizetett politikusok és tisztségviselők elrejtőzzenek a vagyoni átvilágítás elől.

Normális társadalomban az sem normális, hogy magas rangú politikusok és tisztségviselők felesége kulcspozíciót töltsön be a közmédiában.

Normális társadalomban a bércsökkentéshez, adóemeléshez, az oktatás és az egészségügy minőségének, és általában az életszínvonal csökkentéséhez hozzájáruló politikusok – ha okosak – nem dicsekednek azzal nyilvánosan, hogy szarvasgombás pulykamellet vacsoráznak, miközben óvodákban rántott parizert tesznek a kicsik elé.

Normális társadalomban a közösséget képviselő politikus tudja, hogy a történet nem róla, hanem a közösségről szól, amelynek el kell számolnia minden tettéről.

Normális társadalomban nem hetyke, nagyszájú, nagyot mondó dorong-politikusok képviselik a közösség érdekeit, és nem politikai maffia vezeti az országot.

Normális társadalomban az embereket nem lehet a végtelenségig hülyének nézni.

.

A következő dal előtt kötelességünknek tartjuk megjegyezni, hogy az sérthet bizonyos érzékenységeket, gyenge idegrendszerű személyeknek és 18 éven aluliaknak erősen nem javallott a meghallgatása, továbbá a Reflektórium szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet annak sajátos szövegvilágával. De olyan jól esik, na.