Vészesen közeleg az RMDSZ-elnökválasztás időpontja. Függetlenül attól, hogy mi a véleményünk a szövetség politikájáról vagy az erdélyi magyar közösség politikai erőterében elfoglalt szerepéről, ez kétségkívül mérföldkő lesz, hiszen a lassan állandó elnöknek hitt Markó Béla helyét valaki más veszi át (talán újabb két évtizedre?).

De vajon ki legyen az Örökös?

A Reflektórium szerzői – habitusuktól, stiláris alkatuktól és látásmódjuktól függően – igyekeznek felvázolni a három (eddig ismert) jelölt portréját.

..

Eckstein-Kovács Péter

BM: Eckstein-Kovács Péter az egyetlen a jelöltek közül, akinek saját politikai karrierje és teljesítménye van az RMDSZ-ben. MISzSz-es első parlamenti jelöltség, egy kitűnő kolozsvári polgármesterjelölti kampány, néhány marginálisabb téma felvállalása az erdélyi magyar politikában (női képviselet, Verespatak etc.) – ezek e pályaépítés fontosabb stációi. A paradoxon az, hogy a kongresszuson szavazók körében e saját teljesítmény számít majd a legkevésbé. Persze, ehhez maga EKP is jócskán hozzájárult: a Szabadelvű Kör vezetőjeként ugyanis inkább azt preferálta, hogy az SZDSZ csendestársaként tűnjön fel az erdélyi prérin, semmint, hogy erőfeszítéseket tegyen az előzményekben gazdag erdélyi liberalizmus újrafogalmazásáért. Most kapott egy ideológiai malomkövet a nyakába, melytől nem tud szabadulni. Bárhogy kísérletezzen is a „közösséghez fordulás” újratöltésével.

FS: Nyugodt, laza, derűs, magabiztos, világos gondolkodású. E tulajdonságaiból összeálló sajátos sármjával bárkit levesz a lábáról, talán még olyan körökben is, ahol a „liberális” szitokszónak számít. Az RMDSZ-ben a különvélemények mestere, gyakran látnoki megnyilvánulásait azonban általában meghallgatják ugyan, de nem szívlelik meg. A szövetség egyik legjellegzetesebb egyénisége, nevéhez nem tapad botrány vagy viselt ügyek. Jellegzetes tulajdonsága: úgy tud jóban lenni mindenkivel, hogy folyamatosan önmagát adja, és nem ugranak a torkának.

PAZS: Luciferi alkat, a tagadás szellemének őrzője a szövetségben. Talán az egyetlen a hazai magyar politikai prérin, akinek sikerült megismételni a mesebeli leány bravúrját: hozott is, meg nem is, kint is van, de bent is – mármint az establishmentben. Az évek során ugyanolyan otthonosan mozgott szadeszes körökben, mint a tusványosi közösségben, és egyik helyen sem hányták kardélre, sőt. Közvetlen, megnyerő, színes egyéniség, olyan, akivel bármikor szívesen társalognánk egy pohár bor mellett. Ha nem vigyáz, ő lehet az RMDSZ Obamája; és be kell vallanom, hogy ha nem láttam volna oly gyakran Eörsi Mátyás társaságában, és nem tudnám, miféle bugyrai vannak az őt támogató liberális szubkultúrának, akár még szurkolnék is neki. De tudom.

SZJ: Fehér lehetsz, ha voltál fekete,

nem bűn ma ez már: evidencia.

Hidd, szabad nép, rajtam jól mutat,

ha szürke is, az eminencia.

..

Kelemen Hunor

BM: Alighanem Kelemen Hunorral kezdődött meg az RMDSZ politikai tőkéjének osztalékformában történő szétosztása. A legelsők között volt az Szövetségben, aki úgy kezdte a politikai karrierjét, hogy behívták. Őelőtte eremdéeszes politikai tőkére és általa szerezhető pozícióra még úgy volt szokás szert tenni, hogy a vezetőjelölt részt vett a belső vitákban, kijelölte (vagy bejelölte) a maga helyét az alakuló platformokban vagy azok között, és bemérhetővé tette pozícióját a Markó-Takács-Borbély-Verestóy-tengelyhez képest. Ennek függvényében kapott vagy nem kapott megbízást. Kelement azonban kintről hívta be Markó, s innen kezdve neki államtitkári székből kellett megalapoznia a parlamenti képviselővé választását. Nem szélesebb RMDSZ-legitimitás alapján szerzett hatalmi pozíciót, hanem a pozíció jutalékait kellett választási legitimitásra visszaváltania, amikor a parlamenti választások következtek. Mostani feladata egy Aufhebung: a megszüntetve megőrzés hegeli mutatványa a rommagyar politikában. Úgy kell továbbvinnie a markói örökséget, hogy azt szép csendben felszámolja, valami mással helyettesítse. De mivel? – ez az ő igazi kérdése. Meg hogy: kit hívhat be erre?

FS: Ő az, akivel egy legendás vasárnap délelőtt esett meg, hogy sálas-pipás, kocsmalátogató író-költőből államtitkárrá változott. Ért hozzá, hogyan legyen szimpatikus, de ahhoz is, hogy miként legyen megközelíthetetlen. Hosszú ideje körülöleli valamiféle puha védőháló, ebből (is) eredő magabiztossága varratmentes, olajozott. Ő a kiválasztott, és ezt nem csak ő és kiválasztója, hanem mindenki tudja. Mindig igaza van, és ha RMDSZ-elnök lesz, akkor még inkább. Nagy hátránya, hogy nem nagyon tud románul, ugyanis választási programjának címét, „Szövetség a magyarokért”, így fordítja: „Uniune pentru comunitate”.

PAZS: Először is: Kelemen Hunor költő. Céhbeli ember számára ez nem elhanyagolható körülmény, amikor politikusok közül válogat, bár nem biztos, hogy a politika túlságosan poétikus terület. Ő az, aki a legcsekélyebb erőfeszítés nélkül első helyezést érne el bármilyen Markó Béla-hasonmásversenyen, hiszen megszólalásig olyan, mint a szövetség még hivatalban lévő – szintén zenész, azaz poéta – elnöke lehetett húsz évvel ezelőtt. Mese nincs, ő az Elnök Embere: ha az RMDSZ-elnökjelölti képletben Eckstein megfeleltethető Obamának, akkor Kelemen afféle Clinton junior. Ha ő lesz a befutó, gyorsan elkezdem figyelni a feltörekvő, huszonéves költőket, vajh melyiküket emeli maga mellé, hogy húsz év múlva utódjaként eressze ki a szárnyai alól.

SZJ: Vízöntő vagyok, katona,

juhokat terelő vadász.

Leírom én a tegnap bűneit:

nem lesz több sánta jambus itt.

..

Olosz Gergely

BM: Akár a tulajdonságok nélküli ember is lehetne az erdélyi magyar politikában, ha vállalkozásai kapcsán nem vált volna közrebegés tárgyává üzletemberi habitusa. Nem tudjuk, mi igaz ebből, csak a mindennapi bölcsességet ismételgethetjük: rebegés fuvatlan nem indul. Az biztos, hogy elherdált egy kitűnő alkalmat arra, hogy politikai identitást és karakteres arcélet szerezzen. Jól működő pártpolitikai életben ugyanis a frakcióvezetői tisztség nagyon jó lehetőség a politikai tekintély megszerzéséhez, a saját arcél kirajzolásához. Olosz azonban frakcióvezetőként is a tulajdonságnélküliséget választotta. Viszont sokkal találékonyabb volt a patrónusszerzésben: megtalálta a magyar nemzetpolitikában az egyetlen, még szabad patrónust, amihez a kereszténydemokrácia kissé megkésett felfedezése segítette hozza. Hogy maga a jelöltsége is csupán e pártfogó megnyerésére szolgálna…? Ezt most még nem látjuk világosan.

FS: A legkevésbé ismert elnökjelölt. Érdekes, hogy a saját hazájában nem tudott próféta lenni, de az attól legtávolabb eső vidéken, Máramarosban hisznek benne. Kelemenhez és főleg Ecksteinhoz képest újoncnak számít a politikában, törtető, belső politikai ellenszélben is képes elérni céljait, néhány év alatt az urántársaság és az energiaszabályozó hatóság elnöki székét megjárva a képviselőházi frakcióvezetői tisztségben kötött ki, több RMDSZ-korifeus szemöldökráncolása ellenére. Kiváló kapcsolatokat ápol a magyarországi jobboldallal, ezért az elkövetkező években az RMDSZ-ben vagy növekedni fog a befolyása, vagy nagyon utálni fogják.

PAZS: A lehetséges nevető harmadik. Nem tartozik az erdélyi magyar politikai elit leginkább mediatizált figurái közé – elég sokat kellett gondolkodnom, amíg eszembe jutott, hogy ő az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője; az állami energiahatóság elnökeként kifejtett ténykedése viszont – már csak a, fogalmazzunk így, élénk sajtóvisszhangja miatt is – emlékezetes. Hírlik, hogy szoros kapcsolatokat ápol egy vezető magyarországi politikussal, akit nem nevezhetünk meg, legyen elég róla annyi, hogy a miniszterelnök helyettese és a római anyaszentegyház harcos zászlóvivője a protestánsok dominálta magyar jobboldalon belül. Helyes, én sem vagyok az egyenlő távolságtartás híve. Egy kérdésem azért lenne: nem különös-e, hogy egy háromszéki képviselő a máramarosi szervezet támogatásával készül az RMDSZ-elnöki bársonyszékbe?

SZJ: Hargitai fenyveserdő,

ha én leszek, majd újra nő.

Elnök leszek, kemény legény!

Sok kis magyar, szeress belém!

..

És ti kit választanátok? Ecksteint, Kelement, Oloszt? Esetleg egy negyedik, egyelőre „láthatatlan” jelöltet? Az ismeretlen RMDSZ-est? Nagy izgalommal várjuk – kommentben és a szavazógépen – a voksokat, illetve a jelöltekkel (és természetesen a róluk készült portrékkal!) kapcsolatos véleményeket, hozzászólásokat, simogatásokat és pofonokat. (Vissza)számláló indul!

..

..

Hírdetés