Megyünk tovább a nyárba. Itt, Kolozsváron mikszáthi a hangulat. Esti elit, kocsma, világmegváltás. Bezzeg odalent, a kísértő Délen, zajlik a zélet. Kiásnak egy diktátort. Vajh miért? Tán klónozni akarják, hogy megkérdezzék tőle, miképp másszon ki mioritikus hazánk a szarból. Az szép lenne, ahogy John Wayne mondja A kutatókban. Persze akad szenzáció a transzszilván bugyorban is. Lássunk egyet a pár közül. Ennek is van némi irodalmi vonatkozása.

Az ember nyáron strandra jár, a nóta szerint. Jó, de hova? Kolozsvár e tekintetben okés. A városi strand ugyan évek óta sivatagos (nem baj, lehet úszni a Szamosban, ingyér’), de megvan az Olimpic, a helyi tévészékhely melletti fátlan Sun meg a Herbák. Ezekre a strandokra bárki beléphet, anélkül, hogy felhagyjon minden reménnyel, már ha leperkálja a belépti díjat és nyitvatartási időben próbálkozik. Hangsúlyozom: BÁRKI. Öreg, fiatal, nő, férfi, katolikus, református, unitárius, ortodox, muzulmán, magyar, román, német, zsidó, cigány, hetero-, homo- és biszexuális, büntetett és büntetlen előéletű egyén. (Bocs, ha valamilyen kategóriát kifelejtettem… hopp, ja, jobb- és baloldali, hűha, ezért még ugrik valamilyen támogatás.) Undorítóan demokratikusak a kolozsvári strandok. Ideje lenne már rendet teremteni.

Vegyünk példát, például Szatmárról. Szatmáron jelenleg egyetlen darab szabadtéri strand van. Szuper. Egy több mint egy sem. A dolog szépsége ráadásul, hogy nevezett strand az ifjúsági táborok területén helyezkedik el. Szuper. Az ifjúságban rejtőzködik a jövő. És itt jön a történelmi jelentőségű extra: a bejáratnál állítólag van egy tábla, amelyen az áll, hogy az idősek persona non graták odabent. Voálá, a követendő példa. Az ugyan nem derül ki a vonatkozó cikkből, hogy ki minősül idősnek (hallgatólagos konszenzus alapján a nyugdíjasokat tekintjük annak, értsd, egy hatvankilenc éves cégtulajdonos nem idős, sőt!), mindenesetre a nyugdíjasok háborognak. Hát tessék, háborogjanak, ráérnek. Gőzük nincs, hogy pozitívként is értelmezhető az intézkedés. A felnőtt belépő (18 és 35 év közöttiek fizetik) 20 kemény lej. Mennyit dobott volna ki az ablakon egy nyugdíjas, aki – ha, teszem azt, akadt volna egy rabló agyvezér, aki beengedte volna őt, és,  mivel a kísértés nagy úr –, mondjuk, hetente egyszer elment volna strandolni? Nem folytatom. Lehet, hogy nyár végére térdig hullákban gázolnának a fiatal szatmári strandolók, ha a meleg áldásos hatását is hozzácsapjuk. A másik idevágó megfigyelés lényegében esztétikai. Bizonyos rendbontó művészek az idők során elhintették a téveszmét, hogy az öregedő test is lehet szép. Hiába, ez van, ha nem sikerül őket kirúgni az államból. Pedig az öregedő test nem szép. Csúnya. Ezt mindenki tudja. Főleg egy élettől duzzadó fiatal test mellett, a vízben, ami amúgy is torzít. Egy öregedő test ne csúfítsa el a medencét. És ezzel elérkeztünk az erkölcsi dimenziókig. A pedofília köztünk jár. Evvan. A kézenfekvő megoldás: nem engedjük a gennyes fantáziájú trotlikat a romlatlan fiatalság közé. És tekintve, hogy ez az erkölcstelen banda folyton titkolózik, minden trotlit kicsukunk a strandról. Hatékony megoldás, az hétszentség. Na jó, a gyermekeiket strandra kísérő szülők kivételt képeznek, de nana, a vízbe ők sem mehetnek be. A partról figyelhetik csemetéik pancsolását. Nem tudom egyébként, mi történik, ha ne adj isten, valamelyik lurkó fulladozni kezd. Gondolom, izmos, acélkék tekintetű 18-35 éves David Hasselhoffok és Pamela Andersonok ugranak utánuk. Mert a szülőknek ez tilos, érthető okokból. Az incesztus és a pedofília kéz a kézben járnak.

Van egy olasz író, Dino Buzzati. Ez a Buzzati írt egy novellát, Hajtóvadászat öregekre címmel. A novella fiatal hősei a szó legszorosabb értelmében levadásszák az öregedő homo sapienseket. Na de az idő nem kíméli a vadászokat sem, jelzi az író, és eljön a nap, amikor a vadászra vadásznak, például saját csemetéi. De hát a rend az rend. A magam részéről örvendetesnek tartom, ó, igen, a szatmári módit. És jelzem, sose fogok nyugdíjba menni. Azért se. Egyrészt, ugye, egyáltalán nem biztos, hogy kapok nyugdíjat, másrészt, ha nem megyek, tovább fizetem az adót, harmadrészt rohadó porhüvelyem dacára mehetek majd a szatmári strandra lányokat fírolni. És le se vadásznak. Nyert ügyem van.

Hírdetés