Furcsa döntést hozott a minap az alkotmánybíróság. A testület úgy találta, hogy alkotmányellenes az a törvényes kitétel, amely kimondja: hat hónaptól hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az  kutyatulajdonos, aki nem előzi meg, hogy állata egy másik személyre támadjon. Veszélyes és agresszív kutyákról van szó a törvényben, nem yorkshire terrierről.

Kétféleképpen tudom értelmezni ezt a döntést:

  1. az alkotmánybíróság testületileg berúgott, betépett, megbolondult stb.
  2. vagy másképpen…

.

1.

Sajnos rendszeressé váltak az olyan hírek a médiában, hogy kutya támadt gyerekre, idős emberre, járókelőre. Azt hiszem, mindenki találkozott már az utcán vagy a parkban olyan fasza csávóval, aki hegyesre vágott fülű pitbullját, csorgó nyálú rottweilerét szájkosár, vagy akár póráz nélkül sétáltatja.

Ha eddig – nagyon helyesen – az volt a törvényes szabályozás, hogy bűnvádi eljárás indult a kutya tulajdonosa ellen, ha az állat rátámadt egy másik emberre, most kiderül, hogy a vonatkozó törvénycikkely alkotmányellenes (egészen pontosan a veszélyes vagy agresszív kutyák tartását szabályozó 2002/55-ös sürgősségi kormányrendelet 11. cikkelye).

Tehát nem követ el bűncselekményt az a gazdi, aki lehetővé teszi, hogy kutyája esetleg szétmarcangolja egy kisgyerek fejét? Vagy ha igen, akkor túl kemény a büntetés? Miért, a felelőtlen gazdinak mi jár, ha a tündibündi kezesbárány kutyuli-mutyuli pitbullnak hirtelen eldurran az agya, és lerohan egy játszóteret? Mert ha a gazdi nem tesz szájkosarat az állatra, akkor az olyan, mintha kibiztosított kézigránáttal a kezében sétálna a játszótéren. Nem a fegyverek gyilkolnak, hanem az emberek, ugye?  Nem a harci kutya gyilkol, hanem a gazdi, ugye? Mit véd tehát az alkotmánybíróság? A testi sértés elkövetéséhez való jogot? A gyilkoláshoz való jogot?

.

2.

Traian Băsescu államfő csütörtök este, a román közszolgálati televízióban azt mondta: szeptember 1-jéig ad kegyelmi időt a kormánynak a válságintézkedések alkalmazására. Az elnök vélhetően azt tervezi, hogy azt követően harci kutyákat uszít majd a kormányra. Az alkotmánybíróság most előkészíti számára a jogi terepet.

Reklámok