A Sally Porterben élő öt személyiség közül Jinx az, aki – ha provokáció hatására előjön – tör-zúz, köz- és önveszélyes, szóval maga a megtestesült agresszivitás. Aztán Sallyt meggyógyították. Traian Băsescu államfőből menetrendszerűen előbújik egy durva, faragatlan, másnapos kikötői csavargó, aki Jinxhez hasonlóan gondolkodás nélkül bárkinek odavág. Aztán meg csodálkozik, ha egy-egy jelenése után hetekig ezen csámcsog a média, és az sem tetszik neki, ha visszaszólnak. Pedig ő kezdte.

Băsescu gyógyulása bizonytalan, úgy tűnik, Jinx végleg kinn marad.

Valamikor a kilencvenes években Ion Iliescu államfő azzal kedveskedett egy újságírónak, hogy „te állat”. Az általa kiváltott felhördülés azóta is visszhangzik, de kissé halkabban, mivel a Cotroceni-palota jelenlegi lakója kenterbe veri az ilieszkánus úriemberséget.

Az újságírókat Băsescu is szereti. Egyszer puncinak (păsărică) nevezett egy riporter hölgyet, másszor büdös cigánynak egy másikat, miután elvette a mobiltelefonját. Aztán fartúrónak (găozar) titulált egy másik újságírót, egy szintén sajtómunkás nőnek pedig az asztalon kívánta megmutatni, hogyan is kell (az újraélesztést).

Egy másik alkalommal kétértelműen az irodájába invitálta a kérdezősködő Cotroceni-i tudósítót (nőt), hogy válaszoljon kérdéseire. A rendőrség szebb, mint te vagy – bókolt egy másik újságíró hölgynek, aztán kommunista ivadéknak nevezett egy fiatalembert.

A romániai iskolarendszer bunkókat képez – közölte diplomatikusan az államfő, majd – mint mondta – végre találkozott egy kompetens örménnyel is (az elnöki gerincoszlopot ápoló orvossal).

Ez csak néhány Băsescu ismertebb verbális kedveskedéseiből, vannak azonban kifinomult államfői tehetségről árulkodó tettei is. Vendéglői fröccsözgetés Gigi Becali analfabéta juhpásztorból lett fociklub-tulajdonossal, aki azóta európai parlamenti képviselői mandátummal koronázta meg karrierjét. Laza éjszakai gépkocsivezetés a fröccsözgetés után, vigyorgás a mindezt rögzítő kameráknak. Télikabát behajítása a közönségnek a színpadról kortesbeszéd előtt.

Băsescu Gigi Becalival fröccsözik törzshelyén, az azóta leégett bukaresti Golden Blitz vendéglőben (fotó: Mediafax)

Szegény Ozzy Osbourne azzal próbál rokonszenvet kelteni a színpadon, hogy vizesvödörrel locsolja az első sorban álló rajongókat. Pedig a választási győzelmét ünneplő Băsescu pezsgőt iszik közvetlenül a palackból, majd a maradékot természetes mozdulattal hajítja oda rajongóinak. Tiszta rock’n roll. Az ember szinte várja, hogy mikor lép fel a színpadra az elnök mellé Lemmy, hogy közösen eldalolják az Overkillt.

A hétvégén ismét előjött a az államfőből a fedélzetsúroló gyökérkefe stílus, csakhogy ezúttal visszaszóltak neki. Egy moldovai árvíz-sújtotta térségbe látogatva Băsescu a házak katasztrófák elleni biztosítását sürgette. Egy nő – pedagógus – azt találta válaszolni, hogy mégis mi a fenéből fizesse a lakásbiztosítását, miután a kormány 25 százalékkal csökkentette a fizetését. Az elnök erre – a terepszemle során a gazdasági megszorítások miatt kapott bírálatoktól már paprikásan – zsenánsnak nevezte, hogy a romániai oktatási rendszer gyenge minősége mellett a pedagógusok követelésekkel mernek előállni. Mire jött a torpedó: gyenge, valóban gyenge az oktatási rendszer, hisz lám, az elnök urat is kitermelte. Băsescu idegesen lépett tovább, de megkapta a magáét egy másik árvízkárosulttól, aki szerint undorító, hogy minden árvíz után gátépítő mérnökök helyett fontoskodó, atyáskodó államfő osztja az észt, szolidaritását gumicsizma-viseléssel mutatva ki, aztán visszaül a Mercedesbe és elpályázik.

Örülhet Băsescu, hogy megúszta ennyivel, Emil Boc miniszterelnököt ugyanis tojással és rohadt paradicsommal próbálták meghajigálni Galacon, és ha a szemfüles testőr nem vigyáz a főnökre, a hétfői lapok címoldalfotója biztosított lett volna.

Az elnöknek nincs min meglepődnie. Ő kezdeményezte a pertuivást a néppel, most a nép elkezdte visszategezni.

Hát szevasz, Traian!

Reklámok