Tőkés Lászlót jelöli az Európai Parlament alelnöki tisztségébe a néppárti frakció, a fideszes képviselőcsoport javaslatára, miután az eddigi alelnököt, Schmitt Pált a budapesti Országgyűlés elnökévé választották. Tőkés jelölését támogatták a Romániában kormányon levő Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselői is.

Tőkés László 2007. decemberében találkozott Băsescuval, aki maga javasolta neki, hogy legyen tagja a romániai néppárti képviselőcsoportnak. Nem lett, mivel a demokrata párti EP-képviselők állást foglaltak az ellen, hogy a függetlenként mandátumot nyert erdélyi képviselőt befogadják a néppárti frakciókba. Azzal vádolták, hogy Erdély elszakításán munkálkodik, szélsőséges, románellenes, soviniszta, nacionalista stb.

Orbán Viktor nem szereti a kommunistákat, az pedig jelentősen megemelte Băsescu szimpátiaindexét, hogy néhány évvel ezelőtt hivatalosan is elítélte a kommunizmust.

Orbán Viktor 2009. nyarán, a 20. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen – még csak Fidesz-elnökként, de már a leendő magyar kormányfő glóriájával a feje körül – nyíltan Băsescu mellett kampányolt, és azt mondta, hogy a néhány hónap múlva esedékes államfőválasztáson rá szavazna a második fordulóban.

Orbán akkor azt mondta: ha Băsescu újabb mandátumot nyer, Magyarországon pedig jobboldali kormány lesz, akkor közösen állíthatnak majd össze olyan együttműködési csomagot, amelynek eredményeként a két ország együtt léphet előre a következő esztendőkben.

Băsescu újabb mandátumot nyert.

Magyarországon jobboldali kormány van.

A PDL Traian Băsescu államfő kézi irányítása alatt áll. Olyannyira, hogy még a válságkezelési balhét is elviszi nekik.

Orbán Viktor az Európai Néppárt egyik alelnöke.

Tőkés László az EP néppárti frakciójának jelöltje, a PDL-képviselők támogatásával.

Cristian Preda EP-képviselő (PDL) ma rövid blogbejegyzésben számolt be Tőkés jelöléséről. A „Tokes” című bejegyzést teljes egészében idézem:

„Tőkés László lesz az első romániai képviselő, akit az Európai Parlament alelnökévé választanak. Ezen a reggelen a teljes néppárti frakció biztosította őt: támogatja jelöltségét a tisztségbe, róla pedig a kommunistaellenes harc jelképeként beszéltek.

A román forradalom még mindig kifejti hatását.

Az Európai Parlament alelnökeként Tőkés a román-magyar megbékélésnek is szimbólumává válhat, a tolerancia és az egymás felé nyitottság Európájában.”

Ennyi. Többször is elolvastam a bejegyzést, és azon tűnődöm, vajon csak én vélek kihallani valami egészen rafinált, a megfeszített önuralom hatása alá vont cinizmust a sorok közül?

Reklámok