Alina Mungiu-Pippidi egész oldalas elemzést írt a România Liberă csütörtöki számában annak kapcsán, hogy a budapesti Országgyűlés módosította az állampolgársági törvényt, megkönnyítve ezzel a magyar állampolgárság megszerzését a Magyarországon kívül élő magyarok számára.

Mungiu-Pippidi professzor asszony tekintélyes politológusnak számít Romániában, ő alapította a Román Akadémiai Társaság (SAR) elnevezésű think-tank-et, amelynek véleményére, elemzéseire oda szokott figyelni politikus, társadalomkutató, újságíró stb.

Alina Mungiu-Pippidi a Harvardon, Oxfordban, a Stanfordon és más neves egyetemeken tanult, több rangos felsőoktatási intézményben tart jelenleg is különféle szakkurzusokat, és a romániai hochértelmiség és civil társadalom egyik neves képviselője.

Csütörtöki elemzésében azt vizsgálja, hogy milyen következményei lesznek annak, hogy a budapesti parlament a magyar állampolgársággal együtt szavazati jogot biztosított a határokon kívül élő magyaroknak. Rengeteg példát hoz fel mondandója alátámasztására, és hosszasan érvel amellett, hogy az országgyűlési döntés mennyire elhibázott. Tájékozottnak, jól értesültnek tűnik.

Pusztán az a gond, hogy az elemzés kiindulópontja, az alapjául szolgáló „tény” hamis: a módosított állampolgársági törvény nem biztosít automatikusan szavazati jogot a Magyarország határain kívül élő magyarok számára (ahhoz ugyanis állandó magyarországi lakhely is szükséges).

Így válik nevetségessé, kínossá és hiteltelenné egy okosnak és lényeglátónak szánt elemzés – és szerzője is.

Reklámok